De Connecting Nature Impact Summit Genk 2022

Connecting Nature Impact Summit Genk 2022

DIT EVENEMENT IS NU GESLOTEN

Meer dan ooit moeten we de natuur omarmen en samenwerken aan de groene steden van morgen. In steden is de klimaatverandering, nog meer dan elders, tastbaar. Gelukkig kunnen we er iets aan doen. Groen vermindert luchtvervuiling, voert regenwater af en verkoelt in warme periodes. Investeren in de natuur brengt bovendien veel meer op dan alleen de ecologische meerwaarde. Natuur verhoogt het welzijn en heeft een positief effect op de gezondheid en sociale verbindingen. Natuur biedt ook kansen aan ondernemingen die duurzaam ondernemen, of aan bedrijven die werken aan ‘Nature Based’ oplossingen. En natuurlijk: een groene stad is aantrekkelijker voor bezoekers en dus voor de lokale economie. Kortom, natuur creëert kansen en opportuniteiten.

Van 28 april tot 1 mei is Genk even de groene hoofdstad van Europa. Want gedurende vier dagen vindt hier ‘Genk. Stad vol van natuur’ plaats. Een internationale happening waar lokale, regionale en internationale deelnemers samenkomen om te laten zien hoe de natuur ons leven beïnvloedt, en hoe ‘nature based’ oplossingen een positieve impact kunnen hebben op stedelijke omgevingen.‘

De Connecting Nature Impact Summit maakt hier onderdeel van uit en vindt plaats op 28 en 29 April in het Genkske Thor Park

Dit is een hybride evenement met zowel online als live presentaties, workshops, rondetafelgesprekken, sitebezoeken, tentoonstellingen en performances. Het festival rondt vijf jaar onderzoek af van het Connecting Nature-project, met als uitkomst: innovatieve resultaten en ervaringen die inspiratie bieden aan beleidsmakers, planners en ontwerpers, bedrijven en gemeenschappen in heel Europa.

Thema’s

Het programma steunt op drie belangrijke bouwstenen van het Connecting Nature Framework:

  1.  ‘Thinking with nature’ verkent het grootschaliger beleid, de strategie, planning en theoretische gevolgen onder het overkoepelende thema Nature-based Solutions. Er wordt onder meer gesproken over de impact van ‘Nature Based Solutions’ op verschillende beleidsniveaus en over de impact op klimaatbestendigheid.
  2. 'Building with nature' richt zich op het vertalen van idee naar actie. Het kijkt naar het ontwerp- en ontwikkelproces, van het definiëren van een project tot het ontwerp- en ontwikkelproces. De integrale aanpak, die nodig is omwille van het gelaagde karakter van Nature-based Solutions, heeft impact op de organisatie van een stadsbestuur.
  3. 'Living with nature' gaat over bestuur, gemeenschappen en beheer van de natuur en natuurlijke omgevingen. Het gaat over de impact van Nature-based Solutions op de betrokken buurten en burgers. Het geeft gemeenschapsleiders in het bijzonder de kans om te kijken naar de langdurige zorg en het beheer.

Download hier het voorlopige programma

Over

De 'Connecting Nature Impact Summit, Genk' rondt vijf jaar onderzoek en innovatie af van het H2020-gefinancierde Connecting Nature-project, een project met meer dan 30 partners dat resulteerde in de implementatie van grootschalige ‘Nature Based Solutions’ in 10 Europese steden en een wereldwijd programma voor capaciteitsopbouw "Urban by Nature".

De top zal innovatieve resultaten en ervaringen presenteren die overdraagbaar zijn aan beleidsmakers, planners, ontwerpers, bedrijven, ondernemers en gemeenschappen over de hele wereld. We kijken ernaar uit om het podium te delen met andere inspirerende projectenervaringen.

Genk

Genk, groenste stad van Vlaanderen, is gastheer van het evenement en uitstekend voorbeeld van hoe ideeën in actie kunnen worden omgezet. De stad werd ooit beschouwd als een centrum voor mijnbouw en productie, maar is het afgelopen decennium radicaal geëvolueerd om industrieel land te herstellen en ecosystemen nieuw leven in te blazen.  De Stiemervallei is een blauwgroene corridor die de stad doorsnijdt. Het gebied wordt getransformeerd tot een levendig, centraal park dat de stad voorbereidt op klimaatverandering en de leefbaarheid van de burgers verbetert.

De summit vindt plaats in Thor Central. Dit voormalige hoofdkwartier van de kolenmijn is omgetoverd tot een state-of-the-art vergader- en evenementenlocatie aan de poorten van het enige echte nationale park van het Vlaamse Gewest en in het hart van de Stiemervallei.